Blog

Реквієм. SOS Запоріжжя

Сьогодні наша творча команда презентувала мистецький проєкт:
“Реквієм. SOS Запоріжжя”
(посилання на відео в першому коментарі)
Музичний відео фільм на основі реальних історичних подій, який втілює ідею вшанування пам’яті жертв ракетних бомбардувань, що стали великою трагедією для нашого міста Запоріжжя у 2022 році.

Цей музичний твір складається з шістьох частин, кожна з яких відповідає одній з шести локацій у Запоріжжі, які постраждали від ракетних атак. Час тривалості музичного твору – шість хвилин, що відтворює тривалість справжнього сигналу SOS.

Фільмування проводилися саме в цих постраждалих локаціях, надаючи проєкту особистий звук і атмосферу. У процесі створення фільму були залучені представники усіх християнських церков, які разом влаштували великий молебень за душі загиблих та підготували офіційні списки їхніх імен. Загиблі отримали окрему молитву в усіх храмах міста.

Учасники проєкту використовували музичні інструменти, які також постраждали від ракетних ударів, і звукову доріжку створювали з аудіоматеріалів проєкту “Звуки війни.” Робота над фільмом велася в приміщенні музичного магазину, який сам став об’єктом бомбардування. Учасники проєкту були прямо вплетені в історію, переживаючи наслідки військових дій особисто.

“Реквієм. SOS Запоріжжя” – це не просто музичний твір, а свідчення подій та пам’яті про тих, хто став жертвою війни. Цей фільм відкриває душу міста та його мешканців і вкладає глибокий сенс у музичне мистецтво.

Автор та продюсер – Васильєв Денис “@БарабанЗА / Barabanza Music”

Відео : – Сергій Кучеренко

Аудіо:
Саундпродюсер – Дмитро Гуляков. Студія “Faberge Music”.

Оригінальні звуки ракетних бомбардувань міста Запоріжжя (2022 року) були надані проєктом акустичного документування «Звуки Війни» / Музей історії музичних інструментів “БарабанЗА”.

Музиканти проєкту:

  • Денис Васильєв – хендпан
  • Антон Вєрєвський – гітара
  • Тимофій Васильєв – гітара
  • Роман Рєзник – флейта, синтезатор
  • Савелій Васильєв – флейта
  • Володимир Величко – скрипка
  • – Наталя Васильєва – синтезатор
  • – Дмитро Гуляков – синтезатор

Представники церков міста Запоріжжя:

  • о. Олександр Богомаз, настоятель парафії Різдва Пресвятої Богородиці Української Греко Католицької Церкви в м. Мелітополь
  • о. Олександр Пухальський – Настоятель Санктуарію Бога Отця Милосердного.
  • Єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії: Ян Собіло
  • Ігор Савва, священник Православної Церкви України , настоятель громади св. Віри, Надії, Любові і матері їх Софії. / Igor Savva
  • Єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій (Давиденко)
  • ієромонах Онуфрій (Карайон)

Вірші

  • Олена Ольшанскька-Кучеренко

Висловлюємо подяку за співпрацю і допомогу в реалізації проєкту:

  • співробітникам Головного управління ДСНС України у Запорізькій області Юлії Баришевой та Ганне Логвіненко
  • співробітникам Головного управління поліції в Запорізькій області, в особі Ганни Ткаченко.


Представниками християнських церков був організований і проведений міжконфесійний молебень за душі всіх людей хто загинув від ракетних бомбардувань нашого міста.

Дякуємо воїнам Збройних Сил України за можливість продовжувати жити та сподіватись на наближення завершення війни й післявоєнного відродження нашого рідного Запоріжжя.

Barabanza Music
2023 рік

P.S.
Ре́квієм (лат. Missa pro defunctis або лат. Missa defunctorum) — траурна заупокійна меса в римо-католицькій церкві, а також музичний жанр, написаний у формі і на тексти заупокійної меси. Оскільки традиційно в католицькій церкві богослужіння велося латинською мовою, текст Реквієму, за винятком Kyrie eleison також складений латиною. Саме слово «Реквієм» дослівно означає «спокій» і походить від початкових слів вступу (Introit) — Requiem æternam dona eis, Domine («Вічний спокій даруй їм, Господи»), що походить з апокрифічної 4-ї книги Єздри. В православних церквах подібною за значенням є панахида, проте остання значно відрізняється від реквієму за формою.

P.S.
Радіосигнал лиха (SOS). Сигнал лиха SOS (врятуйте наші душі ( … – – – …) ) прийнятий Міжнародною конвенцією в Берліні 3 листопада 1906. Для його безперешкодного прийому щогодини протягом 6 хв (з 15-ї по 18-ю і з 45-ї по 48 -ю) на «частотах лиха» – 500 і 2182 кГц – замовкають всі радіостанції світу.

В ефірі настає тиша, для того щоб кожен, хто опинився в біді, міг безперешкодно вийти в ефір і подати сигнал лиха, вказавши координати свого місцезнаходження, або дати можливість запеленгувати себе.
Сигнал лиха – це повідомлення з проханням про допомогу, спрямоване з використанням інформаційних, світлових, жестових та інших засобів від постраждалих.

Коли мова йде про виживання, неважливо, звідки прийде допомога, головне – подати зрозумілий знак, щоб вас помітили інші люди.

(c) Денис Василєв

Comments

Comments are closed.